Ontmoeting met het reisdagboek

18, 19 en 20 november 2016

Het Reisdagboekfestival

Het reisdagboekfestival is de belangrijkste en meest gevestigde samenkomst van reisdagboekauteurs in Europa. Het vindt jaarlijks plaats in Clermont-Ferrand, eind november. Een honderdtal kunstenaars komt tijdens deze driedaagse samen om hun tekeningen, schilderijen, teksten en filmpjes tentoon te stellen in Clermont-Ferrand, hartje Frankrijk.

Tijdens drie gevulde dagen genieten 14 000 bezoekers van onder andere:
-avonturenfilmpjes
-debatten over reisdagboeken en over hoe ze evolueren
-reisdagboektentoonstellingen
-ontmoetingen met de kunstenaars
-teken-en schrijfworkshops
-conferenties over de wereld

Het Festival moedigt interculturele discussies aan over reizen in al haar facetten en wordt ondersteund door een breed internationaal publiek. Het Festival voorziet in de interessante mogelijkheid om kunstenaars (en medereizigers) vragen te stellen over hun werk en hun ervaringen. De kunstenaars die hun werk tijdens het Festival tentoonstellen zijn gedurende de drie dagen beschikbaar in hun ateliers om vragen te beantwoorden, te praten met het publiek, te tekenen en schilderen en om reisadvies te geven. Het aanwezige kunstenaarscollectief biedt een enorme hoeveelheid aan informatie aan over reizen dat niet te overtreffen is.

Il Faut Aller Voir… Ga en Zie…

‘Il Faut Aller Voir” is de naam van de vereniging die het Festival organiseert. In het Engels wordt dit vertaald naar “You Must Go and See”. De uitdrukking werd gebruikt door een bewonderenswaardige vrouw, een Zwitserse schrijfster Ella Maillart, zij reisde ettelijke malen door Azië, vaak in moeilijke omstandigheden om voor zichzelf de waarheid te ontdekken. In haar boeken raadt ze haar lezers aan zelf te reizen en persoonlijk nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe culturen te ontdekken in de plaats van er enkel over te lezen. Deze filosofie omvat perfect de kernboodschap van “Il faut Aller Voir” .

 ‘De passie voor reizen en het ontdekken van nieuwe culturen, jezelf te ontwikkelen en je geest te verrijken’

Schrijven en schilderen in een reisdagboek tijdens de reis moedigt aan om verder te gaan in je omgeving en om jezelf open te stellen naar een dieper onbekende. Het voorziet in motivatie om te leren over culturele verscheidenheid, architecturale, geschiedkundige en politieke context van de landen die men bezoekt.

Il Faut Aller Voir werd opgericht in 1997 en wordt nu gerund door 40 toegewijde vrijwilligers die het hele jaar door werken om events rond Reiservaringen in Frankrijk, Europa en de rest van de wereld te organiseren.

Il Faut Aller Voir activiteiten:

-Het Reisdagboekfestival dat jaarlijks plaatsvindt gedurende drie dagen eind november in Clermont-Ferrand
-On the Road Again,  samengesteld door tentoonstellingen in Frankrijk en in het buitenland op verschillende locaties zoals in musea, banken, bars, culturele centra, bibliotheken enzovoort…
-On the Road Again,  samengesteld door tentoonstellingen in Frankrijk en in het buitenland op verschillende locaties zoals in musea, banken, bars, culturele centra, bibliotheken enzovoort…

Hoe deelnemen?

Als kunstenaar:

Als je films maakt, zend een kopie (DVD) en als je reisdagboeken maakt, zend ons 15 tot 20 kopies van je werk (papier of CD rom) naar onderstaand adres:

IFAV – 21 rue Jean Richepin – 63 000 Clermont-Ferrand or by email rendezvous.carnetdevoyage@gmail.com

Deadline: We ontvangen aanvragen van 1 januari tot 15 april 2016

De beslissingen worden genomen door het selectiecomité eind mei 2016.

Als partner:

Als je wil deelnemen aan het Reisdagboekfestival in Clermont-Ferrand als partner contacteer ons aub. We ontwikkelen verschillende soorten relaties, dit kan communicatie -en financieel georiënteerd zijn alsook wat betreft kunstdeals enzovoort.

Jullie ideeën zijn meer dan welkom, aarzel niet ons te contacteren:
Telefonisch: + 33 (0)4 73 90 80 97
Of via email : rendezvouscarnetdevoyage@gmail.com

Informatie:

Il Faut Aller Voir, 17e Reisdagboekfestival, Clermont-Ferrand

Telefoon: +33 (0)4 73 90 80 97

Data:
18, 19 en 20 november 2016

Plaats:
Polydôme, Place du 1er Mai, Clermont-Ferrand, France